Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az érvelés módjai

2009.11.13

Az érvelés módjai

Kidolgozás

1.Az érv fogalma

Az érv alátámasztott, bizonyított vagy cáfolt állítást jelent. Az érvelés célja, hogy elfogadtassuk a véleményünket, meggyőzzük a másikat.

2.Az érv felépítése

a, háromtagú érv: tétel+bizonyíték+összekötő elem

b, kéttagú érv: érvtétel+bizonyíték (ekkor az összekötő elem nyilvánvaló, mindenki ismeri, tehát felesleges megfogalmazni)

3. Az érvelés felépítése és az érvek fajtái

Először ált. szükséges a tétel értelmezése. Lehet értelmezni a kulcsszavakat, ill. definiálni (meghatározni) a fogalmat. ( A definiálásnak több módja van, legáltalánosabb fogalmi osztályba sorolással miközben a különbségtételre koncentrálunk: pl. a szónoki beszéd olyan speciális szövegfajta, amelyben vki nyilvánosan, szabadon kifejtheti véleményét bármely témában a meggyőzés szándékával.)

Érvek:

a meghatározásból levezetett érv

a bizonyítékokból levezetett

hasonlóságon alapuló érv

az általános és az egyes elvén alapuló érv

A meggyőző érvelés nélkülözhetetlen része a cáfolat: vagyis az ellentétes véleménytagadása megfelelőbizonyítékok alapján.

ok-okozati összefüggésből származó érv

ellentéten alapuló érv

valószínűségen alapuló érv

Az érvelés módszere lehet induktív: egyedi esetek, tények után vonjuk le a következtetést. Ennek ellentéte, ha az általánostól haladunk az egyes felé, a dedukció.( Ha a szöveg elwjén mondtuk volna ki a tételmondatot.)

Érvelési technikánkban fontos szerepe van az érvek logikus elrendezésének: jó ha először a legsúlyosabb érveinket mondjuk el, ( ez a primátus-elv ) s a gyengébbekkel fejezzük be. Néha alkalmazhatunk emelkedő érvsorrendet is, amikor a végére kerül a leghatásosabb érv. A legkevésbé hatásos az úgynevezett piramis elv, amikor a leghatásosabb érv középre kerül. ( A szöveg leghatásosabb része az eleje és a vége.)  Igazi, kidolgozott beszédben többoldalú érvelést alkalmazunk, s gyakran élünk a meglepetés eszközével.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.