Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jó szónok tulajdonságai

2009.11.13

A jó szónok tulajdonságai
 

        A jó szónok egyik legfontosabb tulajdonsága a szerkesztőkészség. A beszélő megfelelőképpen el tudja rendezni az összegyűjtött anyagot, azért hogy logikusan tagolja és építse fel a beszédét. Ügyel a teljes szöveg és a részek összefüggéseire. A szövegben van megszólítás, megjelöli a témát és gondot fordít arra, hogy érzelmileg ráhangolja, megnyerje a közönséget a témának.

        Fontos a stílusérzék. Az igazán hatásos és kifejező nyilvános beszéd nem nélkülözheti a stíluseszközöket. Egy szóvivőnél, a száraz, pragmatikus stílus a leghatásosabb, de minden előadónak szüksége van saját, egyéni stílusra.

        Egy szónoklat előadásához a szóvivőnek jó előadókészségre van szüksége. Fontos hogy hatásosan tudja megszólaltatni az előre eltervezett szöveget. A jó előadó képes használni a hangos beszéd zenei eszközeit és megfelelően alkalmazzuk az egyéb nem nyelvi jeleket.

        A szókincs is jelentős szerepet tölt be az előadás menetében. Nagyon fontos, hogy a hallgatóság jól halljon minden elhangzott szót. A szónok légzése ne legyen kellemetlen, zavaró. A levegő mennyisége mindig elegendő legyen a mondanivaló megformálásához. A beszéd akkor jó, ha középhangsávon folyik, abban a hangterjedelemben, amelyben még jól hallható, kényelmes beszéd zajlik. A beszédszünet biztosítja a beszédhez szükséges levegőt, értelmileg tagolja a közlést és kitölti a keresési időt. Az artikuláció az érthetőség miatt jelentős. Megfelelő sebességet, hangerőt és kiejtést kell használni. Lehet nyomatékot adni hangerő-, hangmagasság-, sebességváltással, szünet közbeiktatással, gesztusokkal. Fontos a helyes hangsúlyozás. A legfontosabb szó, annak is az első szótagja kap nyomatékot, majd ereszkedő hanglejtéssel kell hozzámondani a hangsúlytalan szavakat.

       A szónok kénytelen erősen kontroll alatt tartani gesztusait és egyéb metakommunikatív megnyilvánulásait. Az eredményes kommunikáció érdekében arcjátékának összhangban kell lennie mondandójával. Fontos hogy az előadó ne egy pontra szegezze szemeit, hanem pásztázzon végig a hallgatóságon. Ha az előadó a hallgatók szemébe néz, az segíti az eredményes kapcsolattartást. 

        A testtartására is ügyelnie kell. Mindig a tömeg felé kell fordulni. A helyváltoztatás egy újabb inger a hallgatóság számára, amely meghosszabbítja annak figyelmét, de az oktalanul és céltalanul mászkálás zavaró.

        A jó emlékezőtehetség segítségével az előadó rögzíti a tényeket, a tételmondatokat, a fontosabb érveket, példákat, valamint a hatáskeltő eszközöket és a beszéd felépítését.

        Egy jó szónok találékony, mert megtalálja a beszédhez a jó érveket, anyagokat, bizonyítékokat. Tudnia kell alkalmazkodni az előadás közben a hallgatók ismereteihez,  véleményéhez, hangulatához vagy a megváltozott beszédhelyzethez. Szüksége van arra hogy meg tudja fejteni a közönség nem várbális jeladásait és össze is tudja vetni azokat a szóbeli megnyilvánulásokkal. Előny, ha észreveszi a közönség azon gesztusait, ha türelmetlen és elutasító.

        A tisztesség is beletartozik a jó szóvivő tulajdonságaihoz. A nyilvánosság vállalása felelőséggel jár. Csak az erkölcsileg hiteles ember szavai lehetnek meggyőzőek.

        Fontos a tudás, a pontosság és a tapasztalat, mert magabiztosságot adnak. A magabiztosság fontos a jó előadás érdekében. legfontosabb, hogy a téma szakértőjévé kell válni, hogy tudatosuljon a szónokban, hogy többet tud, mint a hallgatóság.

        Fontos a jó megjelenés, de a túlzott szépség inkább hátrány. Egy jó előadó mindig az alkalomhoz öltözik, nem visel oda nem illő ékszereket és öltözéket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ezt majd emgbeszéljük osztályfőnökin!!!

(Dónay Beatrix , 2012.12.21 08:43)

..... ki vagyok akadva az interneten tanúsított magatartásotokon

vbfg

(saddam, 2012.12.21 08:41)

Neked milyen arcod van?

hgkdf

(Faszomat a szádba beleverem, 2012.12.21 08:40)

Szőrös fasza van a légynek hanem hiszed nézd meg ugye milyen szép hejjj hóóóó

Hőőőőőő ommállyá

(Budipa Piroska, 2012.12.21 08:38)

Tapétaheregolyó

My asshole

(Egy picsahuszár, 2012.12.21 08:13)

Beszartam. És ez annyira kihatott a lelki világomra hogy lassan azon gondolkozok hogy megint beszarok.

Re: My asshole

(Faszomat a szádba beleverem, 2012.12.21 08:32)

az enyémre is mert büdös vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Re: My asshole

(Kaki Matyi, 2012.12.21 08:27)

Most ez mi kéremszépen?

Re: Re: My asshole

(Egy picsahuszár, 2012.12.21 08:29)

világváge gyűlés... csak még a meteorokra várunk

Re: Re: My asshole

(Ondó Pál, 2012.12.21 08:29)

Kedves Kaki Matyi. az a helyzet hogy becsúsztál Egy picsahuszár gatyájába. igazán szégyelhetnéd magad hogy ilyen rideg dolgokat teszel.!

Re: Re: Re: My asshole

(Kaki Matyi, 2012.12.21 08:31)

Sieg Heil! Sieg Heil!

Re: Re: Re: Re: My asshole

(Egy picsahuszár, 2012.12.21 08:33)

Utálom a politikusokat.... és tudod mit utálok mégjobban? A CIGÁNYOKAT.... és még tudod mit? A zsidókat! SIEG HEIL!!! SIEG HEIL!!!
卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐

Re: Re: Re: Re: Re: My asshole

(Faszomat a szádba beleverem, 2012.12.21 08:35)

Heil hitler!!! Mein Führer general!!!

Re: Re: Re: Re: Re: My asshole

(Kaki Matyi, 2012.12.21 08:35)

卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐
卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐卐

My asshole

(Faszomat a szádba beleverem, 2012.12.21 08:30)

Te vagy az Attila?

Re: My asshole

(Kaki Matyi, 2012.12.21 08:32)

Há mingyá mondok olyat hogy a görcs összehúz!!!

end of the World

(We are Maya's, 2012.12.21 08:17)

Megnyugtatunk, többet nem kell beszarnod.... 45 perc és a világ megszűnik...
Szeretettel MI innen a Marsról... Nem sokára lövünk!;)

Re: end of the World

(Egy picsahuszár, 2012.12.21 08:19)

Ó, hála Isten! akkor még utoljára beszarok 1x. Megkérhetném hogy most lőjjenek ki egy izét? Nagyon megköszönném. Köszönöm az eddigi türelmi időszakot... azt az 5000 évet.

Re: Re: end of the World

(We are Maya's, 2012.12.21 08:22)

Kezdj el fosni, 10 perc múlva lövünk...
Az eddigi 5000 évről pedig csak annyit, hogy megfizettek érte....
Üdv. a Marsról..

Re: Re: Re: end of the World

(Egy picsahuszár, 2012.12.21 08:24)

Nem igazán félek, mert már több világvégét is túléltem, ezért ezt is túlfogom. <3
Üdv.: egy átlagos ember a Földről